Hooggevoeligheid, prikkelgevoeligheid en hoogsensitiviteit...
Wist jij dat er een verschil is tussen hooggevoeligheid, prikkelgevoeligheid en hoogsensitiviteit? En wat is dan precies het verschil?
Hooggevoelig kan iedereen op een gegeven moment zijn. Het is een sterke emotionele reactie op een gebeurtenis. Je hoofd is vol door bepaalde omstandigheden, stress, slecht slapen enz… je kan niets meer verdragen, je kan huilen waar je staat. Als dit lang aansleept kan je een burn-out krijgen. Ook kinderen en volwassenen met autisme, borderline. ADHD enz… kunnen hier last van hebben. Kinderen met opgelopen trauma's kunnen last hebben van hooggevoeligheid.
Prikkelgevoelig wil zeggen dat je gevoeliger bent voor geluid, aanrakingen, licht, of geur. De filter werkt niet goed en zorgt voor een minder goede selectie van wat binnen mag komen en wat niet.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. 10-20% is hoogsensitief. De thalamus in de hersenen, het schakelcentrum, reageren overgevoelig op prikkels. Er is geen filter zoals bij de meeste mensen. Alles komt keihard BINNEN en moet ook verwerkt worden. Als je nergens kan ontprikkelen blijft je systeem overspannen en gegeven moment barst letterlijk en figuurlijk de bom! Kinderen die zich de hele dag op school inhouden en voorbeeldig zijn komen thuis en zijn boos, onhandelbaar, huilen en tieren. Ze moeten hun overprikkeling kwijt. Wat je kan doen is je kind in een prikkelarme omgeving te plaatsen. Je kan een ontspanningsverhaaltje van 'Het beschermende draakje en zijn magische vriendjes' te lezen. Elk verhaal begint met een ademhalingsoefening zodat je instant rust ervaart.
Door dit samen te doen creëer je een veilig en rustig verbindindingsmoment. Je kan ook even de natuur in gaan en daar de rust van de natuur zijn werk laten doen. Neem gerust een kijkje op www.hetbeschermendedraakje.be of stuur een mailtje voor meer info naar inge@panisinge.be
Liefs Inge